Börja hoppa fallskärm

Hos Söderhamns fallskärmsklubb kan du utbilda dig för att hoppa fallskärm helt ensam

Skicka intresseanmälan

Att hoppa fallskärm är otroligt roligt och utmanande. Att falla mot jorden i 190 km/h för att sedan öppna fallskärmen och bromsas upp i luften är en ofattbar upplevelse.
Hos Söderhamns fallskärmsklubb kan du utbilda dig för att göra just detta helt ensam. Efter 24 godkända hopp får du ditt A-certifikat och kan börja hoppa med dina nya hoppkompisar.

Kursdatum 2024

Kurs 1: 9 Maj-12 Maj

Skicka intresseanmälan

Nybörjarkurs

Kraven för att få gå en kurs i fallskärmshoppning är att du fyllt 15 år (under 18 kräver målsmans intyg) och är fullt frisk enligt ett nyligen utfärdat läkarintyg. På grund av begränsningar med utrustningen får du maximalt väga 105 kg.

Utbildningen
I Söderhamns fallskärmsklubb följer vi en stegringsplan där du under 24 hopp får lära dig alla färdigheter som krävs för att hoppa på egen hand eller med andra hoppare.
Kursen pågår inledningsvis under fyra dagar med teori för att sen övergå till hoppning. För att erhålla A-licens, som innebär att du är certifierad fallskärmshoppare, behöver du göra totalt 24 godkända hopp.

Stegringsplanen
Kursen pågår inledningsvis i fyra dagar, antingen fördelat på två helger eller förlagt till en långhelg. Redan den fjärde utbildningsdagen är du redo att göra ditt första fallskärmshopp, om vädret tillåter.
För att få A-licens, som innebär att du är certifierad fallskärmshoppare, behöver du göra totalt 24 godkända hopp inom loppet av ett år från kursstart. Dessa hopp ingår i kursavgiften.
De första hoppen sker från 1000 meter med automatisk utlösning av fallskärmen. Svårighetsgraden stegras därefter successivt, och de sista tre hoppen gör du från 3-4000 meters höjd tillsammans med en instruktör.

Hur lång tid tar det att gå kursen?
Det är tyvärr omöjligt att säga hur lång tid det tar att bli klar. Allt beror väder, vind och hur snabbt du lär dig. Svenskt väder kan ju som bekant vara nyckfullt, och med maximal otur kanske du blir stående på marken flera helger i sträck. Vi rekommenderar att du viger alla eller nästan alla helger till hoppning åtminstone de första par månaderna efter teorikursen.

Efter kursen
Efter genomförd kurs får du ett A-certifikat, och kan sedan hoppa på egen hand eller tillsammans med kompisar. Sommaren är som regel fylld av roliga hoppevenemang i alla landets klubbar. Dessutom finns fortbildningskurser, tävlingar och annat skoj.

Hur anmäler jag mig?

Anmäl dig genom att maila på adressen: kurs@skydivemohed.se
Vi bekräftar via mail eller telefon att det finns platser lediga på det kursdatum du väljer. Vi ser helst att du anmäler dig minst en månad i förväg, så vi kan garantera dig plats och planera utbildningen. Vi vet av erfarenhet att det kan vara svårt att få tid för läkarundersökningen, och utan godkänt intyg får du tyvärr inte hoppa.
När vi bekräftat din kursplats betalar du in hela kursavgiften, eller minst 1500 kronor i anmälningsavgift. När vi har fått pengarna skickar vi dig teorimaterial för hemmastudier innan det är dags för kursen.

Kurspriser 2022
Konventionell utbildning – 13 500 kr
Anmälningsavgift – (1500 kr)
Anmälningsavgift om du inte vill betala hela kursavgiften i förskott. Ger dig teorimaterialet. Denna summa dras från kurspriset när du slutbetalar.
OBS! Hela kursavgiften måste vara betald innan du får påbörja kursen. Du bör ha inbetalningskvittot med dig för att styrka din betalning.

Vad ingår i kurspriset?

  • Medlemskap för 2023 i Söderhamns fallskärmsklubb
  • Medlemskap för 2023 i Svenska fallskärmsförbundet
  • Svenska Fallskärmsförbundets hoppförsäkring för gällande år
  • Teorikurs och kursboken "Lär dig hoppa fallskärm"
  • Skyddsglasögon för hoppning (“gogglar”), packband och loggbok
  • Personlig handledning från våra hoppmästare under hela utbildningen
  • 24 fallskärmshopp från klubbens flygplan (Kravet för att få A-licens är 24 godkända hopp; måste du göra om ett hopp betalar du ordinarie hoppris för detta, 150-220kr beroende på höjd)
  • Lån av utrustningen till de hopp som ingår
  • Prenumeration på förbundstidningen Svensk Fallskärmssport

Intresseanmälan fallskärmskurs

Är du intresserad av att ta fallskärmscertifikat?
Skicka gärna en intresseanmälan här nedan så kontaktar vi dig med mer info.

Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.Hitta till oss

Söderhamns fallskärmsklubb håller till vid Moheds flygfält, intill riksväg 50, drygt 13 kilometer väster om Söderhamn.